Mobiliteit11 jul '13 13:28

De auto gaat op dieet

Auteur: BNR Webredactie

Biobrandstoffen mogen nog maar voor een deel van voedselgewassen gemaakt worden. Dat heeft het Europees Parlement bepaald.

De komende jaren moet er meer biobrandstof bij benzine worden gemengd, maar die biobrandstof mag niet gemaakt zijn van voedselgewassen. Dat terwijl in 2020 10 procent van de energie in de transportsector duurzaam moet zijn door het gebruik van biobrandstoffen.

Ontbossen
Het besluit is een belangrijke overwinning voor GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout. Hij legt uit wat er precies is besloten in Brussel: "Dit is dat je heel duidelijk zegt van 'niet meer dan we nu doen aan voedsel aan biobrandstoffen'. Het andere belangrijke dat de commissie vanmorgen heeft besloten is dat je voortaan veel beter alle landgebruikseffecten van biobrandstoffen moet meenemen in de berekeningen. Je kan wel biobrandstoffen telen, maar als je daarvoor gaat ontbossen, stoot je veel meer CO2 uit dan dat je bespaart door olie te vervangen."

Dat is precies de grootste kritiek op biobrandstof. Maar dat laat onverlet dat hij voor elkaar heeft gekregen dat in elk geval niet méér voedselgewassen worden geteeld voor brandstof. Maar minder wordt het ook niet.

Investeringen terugschroeven
Eickhout beaamt: "Nee, dat klopt. Er was natuurlijk een enorm heftige lobby, met name de Europese landbouwlobby. Ze hebben de afgelopen jaren heel erg ingezet op koolzaad en dat soort manieren om biobrandstoffen te telen. Ze wilden op geen enkele manier dat hun markt werd afgetopt. Het was een brug te ver om te zeggen dat we gaan afbouwen. Dat zou betekenen dat sommige investeringen die in het verleden zijn gedaan teruggeschroefd zouden moeten worden. Ik zou daar voor zijn, maar daar was geen meerderheid voor."

Gerelateerde artikelen