Mobiliteit5 apr '13 11:21

Geen massaontslag bij NS

Auteur: Harmen Simon Teunis

Van een massaontslag bij de NS is absoluut geen sprake. Het AD schrijft vrijdag dat vakbonden vrezen voor het ontslag van mogelijk duizend werknemers. Maar dat aantal is volgens Eric Trinthamer van de NS "volledig uit de lucht gegrepen".

Uit een rapport, opgesteld door een extern bureau in opdracht van de NS, zou blijken dat de komende jaren honderd miljoen euro bezuinigd kan worden bij de Nederlandse Spoorwegen. Als gevolg daarvan vrezen de vakbonden voor het ontslag van duizend NS-medewerkers moeten vrezen voor hun baan. Maar van dat aantal klopt niets, zegt Trinthamer. "Het is nergens voor nodig om een getal van duizend te noemen. Dat is werkelijk uit de lucht gegrepen. Laten we nu eerst kijken wat de adviezen gaan opleveren en daarna pas gaan kijken wat voor effect dat heeft voor ons personeel. En of personeel kan blijven werken bij de diensten waar ze nu werken of dat ze ergens anders naar toe gaan."

De NS heeft het adviesbureau gevraagd te kijken waar en hoe efficiënter en effectiever gewerkt kan worden. "Zij hebben aangegeven dat er ongeveer 30 procent op deze vier diensten kunnen besparen en dat moet in de komende vier jaar 100 miljoen euro opleveren." Het zou met name gaan om de afdelingen personeelszaken, automatisering, inkoop en financiële zaken.

Onduidelijkheid over aantal mensen
Hoeveel mensen dan wel moeten vrezen voor hun baan is op dit moment nog niet te zeggen, legt Trinthamer uit. “Maar het getal duizend is volledig uit de lucht gegrepen en ook niet enigszins bij de waarheid. Waar we eerst naar gaan kijken is wat de effecten zijn die de adviezen ons opleveren. En dat gaat onder andere om minder inhuur, inkoop en effectiever omgaan met je personeel. De doelstelling is in ieder geval dat mocht het zover komen dat mensen boventallig worden om mensen van werk naar werk te begeleiden. Of binnen ons bedrijf of eventueel daarbuiten, maar daar is het nu echt veel te vroeg voor.”

Maar dat er bezuiniging doorgevoerd gaan worden, lijkt wel onvermijdelijk. Want ook de NS heeft last van het economisch klimaat, zegt Trinthamer. "Dat zien we bij onze reizigersgroei en bij onze winkels. Wat dat betreft ontkomen wij daar ook niet aan. En dan zou je moeten kijken waar je effectiever en efficiënter aan de slag kan gaan om zodoende geld te besparen. En dat is goed voor ons maar ook voor ons personeel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen