Mobiliteit24 apr '13 11:36

'Fabrikanten doen auto's zuiniger voor'

Auteur: Melvin Captein

Autofabrikanten geven valse informatie over hoe zuinig de auto's zijn die ze maken. Sommige voertuigen blijken op de weg soms wel 25 procent minder zuinig, dan op de testbaan van de fabrikant. Het Europees Parlement vindt dat consumenten worden bedrogen en eist maatregelen.

Volgens Judith Merkies, Europarlementariër voor de PvdA, worden er tijdens de test door fabrikanten allerlei trucjes uitgehaald die nu nog zijn toegelaten. Bijvoorbeeld de ramen dichtplakken, spiegels inklappen of testen bij hoge temperaturen om een zuiniger brandstofverbruik te kunnen overleggen.

Bedrog
Merkies vindt dat er sprake is van bedrog. "Niemand rijdt permanent onder die testomstandigheden." Dat veel consumenten zich bewust zijn dat de cijfers over brandstofverbruik in de folders niet stroken met de werkelijkheid is volgens de Europarlementariër geen reden om niet in te grijpen. "Het kan toch niet zo zijn dat we al weten dat we in iedere folder en bijsluiter worden bedrogen?"

Merkies pleit dan ook voor uniforme test waar iedereen in Europa op kan vertrouwen. "Als het goed is moet dat vanaf 1 januari 2017 het geval zijn. Dan zijn de cijfers gebaseerd op tests in de praktijk. Nu verschillend de testomstandigheden nog per land."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen