Mobiliteit23 dec '13 13:10Aangepast op 23 dec '13 14:13

Primeur voor Wageningen: eerste verwarmde fietspad

Auteur: BNR Webredactie

Het eerste verwarmde fietspad van Europa ligt in Wageningen. Het fietspad is gegarandeerd sneeuwvrij. En het verwarmen gebeurt 100 procent klimaatneutraal. Voordelig, want het scheelt ook nog eens zout en botbreuken.

Job van Roekel van Easypath is de man die het allemaal heeft bedacht. Hij legt verslaggever Harmen van der Veen uit: "Zodra de zon schijnt, begint het opwarmen van het fietspad. Er zit een buizensysteem in, en water. Dat water wordt opgewarmd. Het zijn twee dunne buizen. Die gaan de grond in, 150 meter diep. Daarmee heb je de mogelijkheid om de warmte die in de zomer naar beneden gaat in de winter weer te gebruiken. Als het ware staat er een warme waterbel om de huizen heen. Een soort opslagruimte onder de grond."

Niet meer strooien
Gevolg is dat je niet meer hoeft te strooien, zegt Van Roekel. Dat is gunstig, vertelt hij, 'want het zout geeft een zware milieubelasting'. "De gemeente Wageningen wil zo gauw mogelijk af van het zout strooien."

Dat geldt niet alleen voor Wageningen, gaat hij verder. "Heel veel gemeentes willen er graaf vanaf, vooral in de kwetsbare gebieden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen