Mobiliteit16 dec '13 09:12

Nooit meer regen op je voorruit dankzij ultrasoon geluid

Auteur: Harmen Simon Teunis

Autofabrikant McLaren werkt aan een systeem dat ruitenwissers overbodig maakt. Het project is officieel nog geheim, maar enkele details zijn nu naar buiten gedruppeld.

Volgens presentator Wouter Karssen, van de Nationale Autoshow, zullen toekomstige ruitenwissers onzichtbaar zijn. "Waarschijnlijk, want ze doen er nog een beetje geheimzinnig over."

Het systeem werkt met ultrasone geluidsgolven die door de voorruit gestuurd worden, legt Karssen uit. "Daardoor blijven regen en vogelpoep niet op de ruit liggen en waait het er gewoon van af. Zoiets bestaat ook al voor straaljagers en het schijnt ook dat tandartsen daarmee tanden kunnen reinigen."

De vliegtuigindustrie was dus de inspiratiebron voor Frank Stevensen, de hoofdontwerper van McLaren. "Hij zag vliegtuigen landen en bedacht zich ineens dat ze geen ruitenwissers hadden. De straaljagers maken ook gebruik van een systeem met ultrasoon geluid. McLaren is nu aan het bekijken of het ook toepasbaar is bij auto’s."

Tientjeswerk
Hoewel het klinkt als een ingewikkeld en duur systeem is de verwachting dat het vrij goedkoop wordt. "Het zou echt tientjeswerk zijn. Ik denk dat McLaren dit ontwikkelt om op termijn het patent te kunnen verkopen aan andere fabrikanten. Het zou kunnen dat het redelijk snel op de markt komt."

In 2015 kunnen we waarschijnlijk al voor het eerst afscheid nemen van de ruitenwisser, die in 1903 voor het eerst op auto's te zien was. "Toen hadden we een vrouw nodig die de ruitenwisser uitvond. Dat was een trambestuurder, Mary Anderson, in New York. Ze zag allemaal mensen rondrijden en hun raampjes open doen om te kijken waar ze heen moesten. Zij dacht dat het handiger kon."

Gerelateerde artikelen