Mobiliteit24 dec '13 07:24

Extra asfalt drukt ook dit jaar fileleed

Auteur: Thijs Baas

Het dagelijkse fileleed is dit jaar afgenomen. De filedruk - de lengte maal de duur van de files - daalde dit jaar met 8,5 procent, blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Verkeersinformatiedienst.

En dat is te danken aan extra asfalt, zegt Patrick Potgraven van de Verkeers Informatiedienst. "Je ziet dat de wegverbredingsprojecten nog steeds effect hebben op de filecijfers, al zie je dat dat effect afneemt, van 24 procent twee jaar geleden tot 8 procent nu. Het aantal kilometers stagneert vooral door demografische eigenschappen en niet direct door de crisis. Het totale aantal gereden kilometers steeg nog wel een heel klein beetje."

Coentunnel
Opvallend dit jaar was de opening van de Tweede Coentunnel, die de filedruk op de Amsterdamse binnenring dan wel fors verlaagde, maar door heel veel extra aanrijdingen bijdroeg aan een stijging van de filedruk op de A8 en de A10 - van noord naar zuid. "Al moet ik zeggen dat dat project halverwege is; medio 2014 zal de oude Coentunnel gerenoveerd zijn en dan krijgt het verkeer ook daar meer ruimte. Dan zal het ongetwijfeld beter gaan met de files en nare dingen."

In Ewijk zorgde de aanleg van een tweede Waalbrug in de A50 voor de grootste afname van de filedruk. Daar staat tegenover dat er nieuwe knelpunten dreigen op te rukken, zegt Potgraven. "Op de A28 bij knooppunt Rijnsweerd stond nooit file, maar door de wegverbreding komt het verkeer in grotere getale op het knooppunt af, en daardoor staat het er nu eigenlijk elke avondspits vast staat. Dat gebeurt ook bij Oosterbeek op de A12 en bij het Malieveld op de A12 bij Den Haag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen