Mobiliteit5 dec '13 15:51Aangepast op 5 dec '13 18:52

Veel omgewaaide trucks in drukke avondspits

Auteur: BNR Webredactie

Omgewaaide vrachtwagens en aanhangers veroorzaakten donderdagavond een drukke namiddag- en avondspits. Vanwege pakjesavond was het vanaf 15.30 uur al behoorlijk druk op de wegen.

De storm die over Nederland raasde, deed vooral (lege) trucks en aanhangwagens kantelen. Tijdens het hoogtepunt van de spits, iets voor 17 uur, stond er op de Nederlandse snelwegen ruim 300 kilometer file, meldde de ANWB. Dat is twee keer zoveel als normaal rond dat tijdstip.

De verkeersdienst adviseerde automobilisten donderdagmiddag de A7 te mijden: zowel bij Middenmeer als bij Hoorn was de weg afgesloten nadat op beide plekken een vrachtwagen was gekanteld door de storm. Op de A13 Rotterdam-Den Haag zorgde een aanhanger in problemen voor veel rommel op de weg, waardoor verschillende rijstroken afgesloten moesten worden.

De Moerdijkbrug (A16 Rotterdam-Breda) was volgens de ANWB een echte bottleneck: de wind kreeg daar vat op meerdere vrachtwagens en aanhangers, die omwaaiden. De weg was beide kanten op enige tijd dicht. Na 18.30 uur stonden er nog steeds lange files en waren nog niet alle rijstroken heropend.

Ook op de A27 stond het donderdagmiddag en -avond muurvast. Tussen Eemnes en Hagestein stond op het hoogtepunt 26 kilometer file. De spitsstrook bij Houten was een van de boosdoeners: die is smal en ligt aan de linkerkant van de weg. Te onveilig om open te laten, oordeelde Rijkswaterstaat al in het begin van de spits. Wie de file eenmaal had doorstaan, kon ter hoogte van Noordeloos opnieuw in de rij aansluiten.

Om veiligheidsreden mochten er ook geen auto's met aanhangers over de Oosterscheldekering (N57) rijden en mocht de rest van het verkeer niet harder dan 50 kilometer per uur.

Rijkswaterstaat heeft extra weginspecteurs ingezet om bijvoorbeeld ongelukken snel af te handelen en betrokken voertuigen van de weg te halen. De meeste wegwerkzaamheden die voor donderdagavond en de nacht erop waren gepland, zijn afgelast.

Gerelateerde artikelen