Mobiliteit11 mei '16 17:25

VID: Rode kruizen boven snelwegen zijn verwarrend

Auteur: Judith Laanen

Rode kruizen boven snelwegen zorgen vaak voor verwarring, zegt de Verkeersinformatiedienst. "Er zijn situaties waar het niet goed duidelijk is voor weggebruikers dat ze daar niet mogen rijden."

Foto ANP
Foto ANP

Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst noemt als voorbeeld kruizen in de buurt van aansluitingen en knooppunten: "Daar kan te weinig ruimte zijn om voldoende pijlen en kruizen te plaatsen. Dan krijgen mensen ineens kruizen voor hun snufferd."

Potgraven geeft nog een voorbeeld: "Als je op een rijbaan zit, en de rechterrijstrook is afgesloten, maar je moet erover heen om bij de afrit te komen. Mag dat dan?" In principe wel, legt hij uit, maar heel veel mensen doen dat niet. En dát is verwarrend.

In de meldkamer ziet Potgraven frequent situaties waarin het wél duidelijk is wanneer een rood kruis is aangegeven. "Als één daar dan wel rijdt, gaat de rest als lemmingen er achteraan."

Eerder vandaag maakte Rijkswaterstaat bekend dat weginspecteurs vanaf de zomer in het hele land boetes mogen uitdelen aan automobilisten die rode kruizen op de snelweg negeren of parkeren op de vluchtstrook. De boete begint bij 260 euro. Rijkswaterstaat besloot dat na een succesvolle proef in Rotterdam. Ook wordt het aantal weginspecteurs uitgebreid van acht naar vijftig.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen