Mobiliteit30 mei '16 17:48Aangepast op 31 mei '16 13:47

'Laat andere vervoerders meedenken over Beneluxtrein'

Auteur: Judith Laanen

Als de Nederlandse Spoorwegen de reizigers naar Brussel weer in de kou laat staan, is het de hoogste tijd voor een andere vervoerder. Dat zegt het CDA.

Foto ANP
Foto ANP

Belgische rijtuigen worden voorlopig niet meer ingezet op de treindienst tussen Amsterdam en Brussel, de zogeheten Beneluxtrein. De deuren vlogen soms onder het rijden open, doordat medewerkers ze niet goed dicht krijgen. Zolang de oorzaak niet is achterhaald, zet de NS de rijtuigen niet in. Dat meldt OV-Magazine.

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport inspecteerde zondag nog een rijtuig, maar vond toen geen duidelijke gebreken. Eenderde van de ritten wordt uitgevoerd met Belgische rijtuigen.

'Elk halfjaar nieuwe smoes'
CDA-Kamerlid Martijn van Helvert wil niet dat de reiziger weer de dupe wordt. 'Op een gegeven moment zijn we de smoesjes waarom die trein niet kan rijden zat. We zijn al 15 jaar aan het proberen een trein over die lijn te laten rijden. De nieuwste smoes, na rukwinden op een viaduct waar de trein overheen moest, zijn deuren die open vallen. Zo hebben we elk halfjaar wat anders.'

CDA: laat andere vervoerders meedenken
Volgens de NS hoefden de wagons niet door de Nederlandse inspectie te worden gekeurd, omdat de Belgen ze al op het spoor hadden toegelaten. Maar daar is Van Helvert het niet mee eens. 'We hebben nog altijd afspraak dat de Belgen aan een bepaalde norm voldoen, die is blijkbaar niet hoog genoeg.'

Het CDA stelt anders, net als de partij al eerder opperde, voor om andere vervoerders mee te laten denken over een trein op die lijn. 'Onveilige treinstellen moeten van het spoor. Vraag aan Arriva of Veolia of hun moederbedrijven treinstellen hebben staan die we kunnen gebruiken.'

Dijksma: heel vervelend, maar veiligheid boven alles
Staatssecretaris Sharon Dijksma laat aan BNR weten dat ze het heel vervelend vindt, maar achter de keuze van de NS staat. 'Veiligheid staat boven alles.' Ook doet de NS volgens Dijksma onderzoek naar de oorzaak van de mankementen van de Belgische treinstellen. De NS laat weten dat morgen duidelijk moet zijn wat op woensdag de gevolgen voor het treinverkeer zijn.

Treinverkeer Amsterdam-Brussel fors ontregeld
Vandaag en morgen rijdt de Beneluxtrein sowieso niet tussen Amsterdam en Brussel, want in België wordt gestaakt. Ook rijden er dan geen stoptreinen. Reizigers die al een kaartje hebben gekocht, kunnen hun geld terugkrijgen of hun reis omboeken naar een nieuwe reisdatum, meldt de NS. Naar verwachting rijdt de Thalys dinsdag wel volgens de gewone dienstregeling, aldus de NS. Die raadt reizigers wel aan voor vertrek de dienstregeling van de Thalys te raadplegen.

Dossier Mobiliteit

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen