Mobiliteit13 jul '16 07:12Aangepast op 13 jul '16 15:53

Effectiever je elektrische auto opladen met 'valet charging'

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks een tekort aan laadpalen je auto tijdens het werken laten opladen: Start Foundation en chauffeursdienst Jeeves hebben er een proef mee uitgevoerd.

Beeld: BNR
Beeld: BNR

En volgens de twee partijen is de proef geslaagd. De dienst wordt landelijk uitgerold. Het idee kwam na een onderzoek van masterstudent Hidde van Heijst. Hij studeerde vorige maand af aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Bij de meeste bedrijven en in openbare garages is er een tekort aan laadpalen. Daarnaast is het bijplaatsen van nieuwe laadpalen een kostbare investering. Zo ontstond het idee van 'valet charging'. Voor de proef stelde EY parkeerplaatsen bij het kantoor op de Zuidas beschikbaar. Een vijftigplusser neemt de sleutel van de auto in ontvangst en rijdt hem naar een locatie waar hij wordt opgeladen. Aan het eind van de werkdag krijg je de auto weer terug.

Er werd bewust gekozen voor vijftigplussers legt Floris Vervat, directeur van chauffeursdienst Jeeves, uit. 'Dat zijn over het algemeen mensen die, laten we zeggen, nog weten hoe het hoort. We hebben gezocht naar mensen met een goede rijvaardigheid, die bekend zijn met automerken, goed gekleed gaan en gastvrij zijn.'

Volgens masterstudent Hidde van Heijst gebeurde het opladen zo efficiënt mogelijk. 'Voor de valet van de parkeerservice is software gemaakt waarmee hij het opladen van de auto’s makkelijk kan indelen. Uiteraard moest hierbij rekening gehouden worden met het aantal auto’s, beschikbare laadpalen en het tijdstip waarop de eigenaar de auto weer nodig had. Op deze manier stonden auto’s minder lang aan de stekker en hebben we de traditionele ochtendpiek van het opladen van de auto’s meer over de dag kunnen verdelen.'

Vandaag worden de onderzoeken naar valet charging gepresenteerd.

Foto: ANP
Foto: ANP

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen