Mobiliteit14 jul '16 14:04Aangepast op 14 jul '16 16:24

Knoop Utrecht CS langzaam ontward

Auteur: Wesley Schouwenaars

Hevig slingerend kwamen treinen in het verleden station Utrecht Centraal binnen. Door de wirwar van wissels en sporen lag bij een storing bovendien al snel het gehele treinverkeer plat. Dat is binnenkort verleden tijd.

Foto BNR/Harmen van der Veen
Foto BNR/Harmen van der Veen

Station Utrecht Centraal is al een paar jaar het decor van grootschalige verbouwingen. Vorig jaar werd de vernieuwde stationshal gedeeltelijk geopend en volgend jaar wordt het grootste gedeelte van de werkzaamheden afgerond. Op dit moment werkt ProRail aan het uit de knoop halen van de 'spoorspaghetti' rondom het belangrijkste spoorknooppunt van Nederland.

'We hadden hier heel veel wissels liggen. Daardoor kwamen de treinen met allerlei bogen het perron binnen en zo vertrokken ze ook weer', zegt Ronald Hazeu van ProRail. Door de sporen rondom het station voor een deel opnieuw aan te leggen ontstaat een betere doorstroming en minder invloed van storingen. 'We gaan nu in corridors rijden. De trein vanuit Amsterdam komt straks altijd binnen op hetzelfde perron. Dat voorkomt dat wanneer er een storing is alle richtingen daardoor worden beïnvloed', legt Hazeu uit.

Het ordenen van de sporen rondom het station moet eind dit jaar gereed zijn. 'Dit project is begin december gereed. Het grote ontvlechten is dan klaar', vertelt de woordvoerder. Tot die tijd hebben reizigers nog wel last van de werkzaamheden. 'We proberen dat uiteraard tot een minimum te beperkten', zegt Hazeu.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen