Mobiliteit19 jul '16 22:04Aangepast op 20 jul '16 17:30

Meer vertraging bij vliegvakanties

Auteur: BNR Webredactie

Voor veel mensen begint de vakantie met vertraging. In de eerste twee weken van de zomer waren er bijna twee keer zoveel vertraagde vluchten als begin juli vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij EUclaim.

Foto ANP
Foto ANP

Vueling en TUI NL laten de hoogste stijging zien. Gekeken is naar de vliegmaatschappijen waarmee Nederlanders het meeste vliegen. De data betreft de periode van 1 t/m 17 juli gemeten in 2014, 2015 en 2016:

 

Volgens Paul Vaneker van EUclaim kampt Vueling met groeipijnen. De maatschappij is te snel te hard gegroeid, maar het gaat na een flinke tik op de vingers van de Spaanse regering nu wel beter. Vueling kampte vooral met operationele problemen.

TUI had pech met mankementen aan vliegtuigen. Ook zijn er externe toestellen uit Roemenië, Litouwen en de VS aangetrokken om de zomerpiek op te vangen, maar of dat iets met de stijging te maken heeft, is niet duidelijk.

Opvallend is dat KLM het juist heel goed doet. Als enige maatschappij laat KLM een daling in het aantal vertraagde vluchten zien, en een flinke ook. Dat heeft  er volgens Vaneker mogelijk mee te maken dat KLM de vloot vernieuwd heeft: veel oude toestellen die problemen gaven zijn vervangen.

Als je vlucht meer dan drie uur is vertraagd en er geen sprake is van externe factoren zoals stakingen, weersomstandigheden en terreurdreiging, kun je in aanmerking komen voor compensatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen