Mobiliteit21 jul '16 07:17Aangepast op 21 jul '16 07:49

'Stekker volgend jaar helemaal uit hybride auto'

Auteur: BNR Webredactie

Leaserijders bestellen dit jaar veel minder plug-in hybrides. Dat blijkt uit cijfers van Leaseplan. Vier procent van de bestelde auto's is nog een hybride. Vorig jaar was dat twaalf procent.

Foto: Hollandse Hoogte/Stijn Rademaker
Foto: Hollandse Hoogte/Stijn Rademaker

De benzineauto maakt juist een comeback. Het aantal bestelde benzineslurpers steeg van 37 procent naar 58 procent. Omdat de bijtelling voor de meeste stekkerauto's is gestegen van zeven naar vijftien procent laten leaserijders deze auto's vaak in de showroom staan. Ook de dieselauto's hebben hier last van en zijn veel minder in trek. Het aantal puur elektrische auto's steeg wel licht: van één procent naar twee.

Marketing-directeur Martijn Versteegen van Leaseplan denkt dat de stekker volgend jaar helemaal uit de hybride auto's gaat, omdat er dan helemaal geen fiscale voordelen meer zijn. 'Dat is eigenlijk heel erg jammer, want de kans bestaat nu dat de vergroening van het Nederlandse wagenpark voor een deel teniet wordt gedaan', zegt Versteegen.

Dat staatssecretaris Wiebes te snel is geweest met het versoberen van de fiscale voordelen voor zuinige auto's wil Versteegen niet zeggen. 'Uiteindelijk gaat het aan de ene kant om vergroening. Maar begrijp ook dat stimuleringsmaatregelen voor zuinigere auto's een kostbare aangelegenheid is. Het is waarschijnlijk het kostenplaatje dat heeft meegespeeld om die stimulering af te bouwen', zegt Versteegen.

Als de financiële voordelen wegvallen, kiezen leaserijders dus weer voor de 'oude vertrouwde' benzine-auto. Hoewel, vertrouwen is een groot woord. Ook een Volskwagen-schandaal kan geen roet(filter) in het eten gooien: de meest bestelde auto's waren de Passat en de Golf. Daarna volgt de Opel Corsa.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen