Mobiliteit27 jul '16 17:29

Zo wordt autohuur niet te duur (en niet te goedkoop)

Auteur: Marjan van den Berg

Heb je een auto gehuurd voor je vakantie, verzekerd en al, blijk je bij het ophalen opeens nog een verzekering te moeten afsluiten. Dit gebeurt geregeld. Het is bij het huren van een auto dan ook opletten geblazen, zeker tijdens de voorbereiding.

ANP
ANP

Door allerlei extra verzekeringen en andere addertjes onder het gras kan de huurauto een stuk duurder uitvallen dan je gedacht had. De PvdA is er helemaal klaar mee en presenteert een plan om een einde te maken aan dit soort 'verborgen kosten'.

De problemen spelen al jaren, zegt Yda Matthijssen van ANWB Rechtshulp. 'Het is allemaal buitengewoon onduidelijk. Meer transparantie en meer eenheid zouden wij toejuichen als ANWB.' Voordat het zover is, is het zaak extra goed voorbereid op vakantie te gaan als je wilt voorkomen dat je teveel betaalt.

Welke verzekeringen moet je hebben?
Het is van belang dat je je goed verzekert, zegt Matthijssen. De WA-verzekering is het belangrijkste. 'Als een ander letsel oploopt, kan dat in de tonnen lopen, dus daar moet je natuurlijk voor verzekerd zijn.' In veel landen is deze verzekering verplicht, maar lang niet overal.

Ook wijst Matthijssen op de casco-verzekering, in het buitenland vaak aangeduid als CDW. 'Dat is de verzekering van de huurauto zelf. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een verkeersovertreding is in de vakantie nog sneller gemaakt dan thuis. Soms heeft dat heel nare gevolgen. Dan moet je goed verzekerd zijn.' Matthijssen raadt hiernaast een inzittendenverzekering aan.

Steviger in je schoenen
Dit alles betekent niet dat je je aan de balie bij een verhuurder van alles en nog wat moet laten aansmeren. Soms is het moeilijk om daar op zo'n moment 'nee' tegen te zeggen, erkent Matthijssen. Zij raadt iedereen dan ook aan zich al vóór vertrek goed voor te bereiden, bijvoorbeeld door te controleren waarvoor je al verzekerd bent. 'Als je je goed voorbereidt, sta je net wat steviger in je schoenen, daar aan de balie.'

Lees hier meer van de ANWB over verzekeringen voor de huurauto.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen