Mobiliteit29 jul '16 17:13

Meer verkeersdoden door smartphone en meer ouderen

Auteur: Sjors Rodenburg

Het aantal verkeersdoden blijft de komende jaren stijgen door het gebruik van de smartphone en het groeiende aantal oudere verkeersdeelnemers. Daarvoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland (VVN) in De Telegraaf.

Ouderen zijn bovengemiddeld betrokken bij verkeersongelukken.
Ouderen zijn bovengemiddeld betrokken bij verkeersongelukken. (ANP/CATRINUS VAN DER VEEN)

Na jaren van teruggang nam het aantal verkeersdoden in 2015 voor het eerst in decennia weer toe. Overleden er in 2013 en 2014 nog 570 mensen in het verkeer, vorig jaar was dit aantal opgelopen tot 621. Ruim een derde daarvan zijn boven de zeventig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vanaf 65 jaar oud is het rijbewijs nog maar voor vijf jaar geldig. Mensen vanaf 75 jaar moeten daarnaast een doktersverklaring overleggen en een medische keuring ondergaan. Regels voor de fiets zijn er niet. Dit terwijl meer dan de helft van fietsdoden zeventigplussers zijn.

Rek- en strekoefeningen
Rene Mogge van keuringsbureau PMO biedt zulke medische testen aan, die bestaan uit een vragenlijst, een oogtest, een glucose- en bloeddrukmeting en wat rek en strekoefeningen. Volgens hem moet de termijn van vijf jaar worden verkort naar drie jaar. ‘Wij vinden dat heel lange periode, want er kan in de tussentijd van alle gebeuren.’

Een praktijktest of rijexamen is niet verplicht. ‘Dat zal lastig worden. Het is een financiële kwestie en een politiek besluit.’ De keuring zelf kost zo’n 60 euro. Komt daar een praktijktest aan toegevoegd, dan zal dat bedrag minstens verdubbelen, denkt Mogge. ‘De vraag is natuurlijk wie dat gaat betalen.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen