Mobiliteit3 aug '16 06:31

Acties bij KLM: nu ook hinder voor reizigers

Auteur: Marjan van den Berg

KLM-vluchten kunnen vanavond vertraging ondervinden. Grondmedewerkers houden een werkonderbreking vanwege een conflict over de arbeidsvoorwaarden.

Eind juli kregen reizigers flyers uitgedeeld. Foto: ANP
Eind juli kregen reizigers flyers uitgedeeld. Foto: ANP

Van 19.30 uur tot 21.00 uur wordt er geen bagage in- of uitgeladen. Ook worden er geen vliegtuigen naar de startbaan geduwd. Bij incheckbalies wordt wel gewoon doorgewerkt.

'Het kan in het uiterste geval betekenen dat er enige vertraging gaat ontstaan in de vertrektijden', zegt Leen van der List van de FNV over de gevolgen voor passagiers. In hoeverre dat gebeurt, hangt mede af van de bereidheid van de medewerkers om mee te doen aan de werkonderbreking; niet iedereen is immers bij de vakbond aangesloten. Van der List: 'Een flink deel van het grondpersoneel dat wij oproepen zal wel meedoen aan de actie.'

Of de actie doorgaat is nog niet helemaal zeker. KLM heeft een kort geding aangespannen, dat vanmiddag dient.

FNV en KLM liggen al een tijd overhoop over de arbeidsvoorwaarden. Gisteren heeft de FNV nog een uitnodiging van KLM om te praten over de cao afgeslagen. Volgens de bond heeft dat namelijk alleen zin als de luchtvaartonderneming bereid is met betere voorstellen te komen. 'Als je een lege uitnodiging stuurt, van 'laten we het er nog eens over hebben', dan sla je de verkeerde toon aan. Dan is er voor ons geen aanleiding om te komen praten', zegt Van der List.

Hij voorspelt dat de druk verder wordt opgevoerd als de KLM het grondpersoneel niet tegemoet komt.

Gerelateerde artikelen