Staking grondpersoneel KLM verboden
De rechter heeft bepaald dat de voor dinsdagavond geplande staking door KLM-grondpersoneel niet mocht doorgaan.
De rechter vraagt zich af of maatschappelijke noodzaak zo groot is dat FNV vanavond al moet staken, laat onze verslaggever Jaap Jansen weten. Vakbond FNV wordt voorlopig verboden om een staking op touw te zetten, in ieder geval tot de rechter volgende week donderdag met een echte uitspraak komt.
Vanmiddag voerden FNV en KLM overleg in de rechtbank in Haarlem of er weer vertrouwen kan komen voor een betere cao, twitterde Jansen al. Eerder vandaag stelde de directie van KLM nog voor om met FNV om tafel te gaan zitten, maar de FNV vond dat zinloos.
Advocaten FNV en KLM praten in gang rechtbank Haarlem met elkaar. Kan staking grondpersoneel worden voorkomen? @BNR pic.twitter.com/NO1GJssN68
— Jaap Jansen (@JaapJansen) 3 augustus 2016
Zakaria Boufangacha van FNV zei eerder dat KLM niet aan de eisen van FNV tegemoet wil komen, en dat het grondpersoneel daarom tot actie over gaat. FNV stelt daarentegen alleen eisen, terwijl KLM zonder vooraf gestelde eisen om tafel wil.
Actie voeren voor betere cao
FNV wil al langer een betere cao voor het grondpersoneel van KLM. FNV wil per direct een loonsverhoging van 1 procent met een minimum van 75 euro per maand voor de laagstbetaalden. KLM wil die pas per 1 januari 2018 invoeren. 'We zien ook bij onze achterban dat daar behoefte is aan verbetering van de koopkrachtpositie. Vandaar dat we zeggen 1 procent voor iedereen, maar wel een vloer van 75 euro. Dat betekent voor de lager betaalde KLM'ers een loonsverhoging van 3 procent', zegt Boufangacha. Ook de arbeidsvoorwaarden moeten verbeterd worden. FNV wil dat KLM alle uitzendkrachten zoveel mogelijk in vaste dienst neemt.
Geplande actie van vanavond
Als het grondpersoneel wel actie had mogen voeren, was het werk tussen half acht en negen uur neergelegd. Tijdens de werkonderbreking zou geen bagage worden in- of uitgeladen of vliegtuigen naar de startbaan geduwd.
KLM spande een kort geding aan om de actie te voorkomen. Volgens de vliegmaatschappij is daarbij de bedrijfseconomische positie al slecht, en als al 10 procent van het personeel staakt, staat de boel stil. Dat kan gevolgen hebben voor de vluchten. Volgens KLM ondervinden 70 vliegtuigen hinder van de actie en zouden meer dan duizend passagiers met bussen naar Eindhoven moeten voor een overnachting, omdat de hotels in Amsterdam vol zitten vanwege de Gay Parade.