Mobiliteit3 aug '16 18:58Aangepast op 4 aug '16 09:15

Als Fransman door de péage

Auteur: Sam de Voogt

Het is een van de grootste ergernissen op weg naar vakantie in Frankrijk: de lange rijen voor de péage waar je altijd in de langzaamste rij staat. Steeds meer Nederlanders kopen daarom een tolbadge.

Met die tolbadge kun je als een Fransman door de péage - je komt aanrijden, de hefboom herkent de badge en gaat open, en je rijdt gelijk door. De tolheffing wordt automatisch van je rekening afgeschreven. Tienduizenden Nederlanders hebben inmiddels zo'n badge aangeschaft.

Niet gratis
Maar dit gemak is niet gratis. De aanschafprijs bij de ANWB bedraagt elf euro (9,50 voor leden) en daarna betaal je 2,50 per maand dat je hem gebruikt, en die kosten komen nog bovenop de tolprijzen. Daarvoor krijg je wel toegang tot het complete Franse snelwegennetwerk, en ook nog tot meer dan 250 parkeergarages.

Mensen leggen het extra geld zonder problemen neer. Waarom? 'Het voelt beter, want je ziet het niet', zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. 'En als je het niet ziet, dan doet het geen pijn. Betalen is zo prettiger, ook als het bedrag meer is.'

Gerelateerde artikelen