Mobiliteit16 aug '16 15:12

Noorwegen wil af van diesel- en benzineauto

Auteur: Wesley Schouwenaars

Een meerderheid van het Noorse parlement wil vanaf 2025 een verbod op nieuwe diesel- en benzineauto’s en overstappen op elektrisch rijden. Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee zegt dat als het ergens lukt, dat wel in Noorwegen is.

Foto ANP
Foto ANP

'Noorwegen voert al jaren een vooruitstrevend beleid in dat opzicht. Het heeft geen eigen auto-industrie, zoals in de Europese Unie. Die zou zwaar op de rem trappen als je dit in de EU zou voorstellen', licht Van Wee toe.

Noorwegen is al jaren een relatief rijk land met hoge inkomsten uit olie- en gaswinning en voert om milieuredenen al jaren een vooruitstrevend beleid. Omdat het land volgens Van Wee niet zo goed weet wat ze met al dat geld moeten doen hebben ze een flinke langetermijnvisie ontwikkeld: 'Ook op het gebied van verkeer en vervoer'.

Een motief voor het plan kan zijn dat de Noren willen compenseren voor de milieuvervuiling die diezelfde olie- en gaswinning heeft veroorzaakt. 'Misschien zien ze ook wel in dat er uiteindelijk toch een keer iets moet gebeuren. Vroeg of laat zullen we toch een keer moeten overschakelen van auto’s die op fossiele brandstof rijden naar alternatieven', zegt Van Wee.

Of het plan van de Noren uiteindelijk ook echt doorgaat hangt volgens Van Wee vooral af van de ontwikkeling van de elektrische auto: 'Dat hangt er vooral van af of de elektrische auto’s enerzijds snel goedkoper worden en anderzijds of de actieradius gaat toenemen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen