Mobiliteit6 sep '16 06:11Aangepast op 6 sep '16 07:14

Leaserijders blijven langer in auto rijden

Auteur: BNR Webredactie

Leaserijders ruilen hun leasebak minder vaak in voor een nieuwe. In plaats daarvan rijdt de zakelijk rijder langer door en kiest voor contractverlenging.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat blijkt uit een peiling van LeasePlan. De afgelopen vijf jaar lag de gemiddelde duur van een leasecontract op bijna vier jaar. De afgelopen jaren was het afsluiten van een nieuw contract vaak goedkoper dan het bestaande contract verlengen. Eén op de zes leaserijders koos voor verlenging. Uit een peiling onder de klanten van LeasePlan blijkt nu dat twintig procent wil gaan voor verlenging.

Een groot aantal gunstige leasecontracten met een lage bijtelling van 14 procent of lager loopt dit jaar af. Per 1 januari wordt de bijtelling een stuk duurder. Deze zal geleidelijk stijgen naar 22 procent. Het verlengen van het oude leasecontract kan een stuk goedkoper uitvallen dat het afsluiten van een nieuw contract.

'Leaserijders zijn gewend om na drie of vier jaar gewoon weer een nieuwe auto uit te kiezen, maar dat is natuurlijk helemaal geen noodzaak. Sterker nog, in veel gevallen is verlengen nu gunstiger', zegt een woordvoerder van LeasePlan Nederland.

Eerder werd al bekend dat het aantal bestelde plug-in hybrides is afgenomen. De gunstige bijtelling voor deze auto's gaat van zeven procent naar de 'normale' 22 procent komend jaar. De volledig elektrische auto's zijn nog wel voordeliger. De bijtelling van die auto's ligt op vier procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen