Mobiliteit14 sep '16 08:17Aangepast op 14 sep '16 09:01

'Eén op vijf verkeersongelukken met scholieren door smartphone'

Auteur: BNR Webredactie

Bijna een vijfde van de ongelukken in het verkeer onder scholieren gebeurt na afleiding door smartphones. Dat blijkt uit onderzoek van PanalWizard in opdracht van Veilig Verkeer Nederland en Samsung.

Hollandse Hoogte/Peter Hilz
Hollandse Hoogte/Peter Hilz

Van de verkeersongevallen waarbij jongeren tussen de 12 en 17 jaar betrokken zijn, wordt 18 procent veroorzaakt door afleiding van de telefoon. Ouders makan zich terecht zorgen. Uit het onderzoek blijkt dat ouders smartphonegebruik in het verkeer het vaakst (25,7 procent) als grootste gevaar zien. Dit wordt vaker genoemd dan gevaarlijke kruispunten (24,7 procent) en de dode hoek van een vrachtwagen (18,8 procent). Voor het onderzoek werden ouders met kinderen tussen de 12 en 15 jaar ondervraagd.

Een belangrijke taak is weggelegd voor de ouders, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. Zij moeten hun kinderen ondersteunen bij het vinden van creatieve oplossingen. 'Het gebeurt veel dat ouders in de auto of op de fiets eigenlijk hetzelfde doen. Kinderen nemen niet alles over van hun ouders, maar dat juist wel.' 

Gerelateerde artikelen