Mobiliteit14 okt '16 17:57

Zeeuwen de dupe van nieuw spoorboekje NS

Auteur: Wesley Schouwenaars

De provincie Zeeland is flink benadeeld door de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen. Door de veranderingen in het spoorboekje moeten de bustijden in de provincie worden aangepast en starten de scholen later met hun eerste les.

Foto Berlinda van Dam/HH
Foto Berlinda van Dam/HH

Gedeputeerde Harry van der Maas zegt 'zeer onaangenaam verrast' te zijn. Uit een analyse van Treinreiziger.nl blijkt dat een treinreis tussen Zeeland en de Randstad vanaf 11 december 9 minuten langer duurt. Sinds 2011 is de reistijd tussen Amsterdam en Vlissingen in totaal met 26 minuten toegenomen. 'Je wilt een snelle verbinding tussen Zeeland en de Randstad. Als dan blijkt dat het slecht uitpakt voor onze provincie, dan ben ik niet blij', zegt Van der Maas.

Scholen passen eerste lesuur aan

Los van de langere reistijd worden de aankomst- en vertrektijden van de treinen in de provincie met een kwartier verlaat, met als gevolg dat de bus- en schooltijden in de provincie op de schop moeten. 'Het is een soort visgraat.  De bussen zijn helemaal 'aangetakt' aan de treintijden. Dat betekent dat we alle bustijden moeten aanpassen en dat alle scholen ook hun eerste les later zullen beginnen.' De Zeeuwen moeten dus niet alleen aan de nieuwe treintijden, maar ook aan een aangepast bus- en schoolrooster wennen.

Verbetering vanaf 2018

Van der Maas gaat niet bij de pakken neerzitten. 'Het is nu zoals het is. Velen in het land gaan erop vooruit, voor ons pakt het minder goed uit. Ik wil mijn blik op de toekomst richten.' De gedeputeerde wil met de NS meedenken om de dienstregeling voor Zeeland vanaf 2018 gunstiger te maken. De NS heeft aan Van der Maas toegezegd er alles aan te doen om vanaf 2018 de dienstregeling voor de Zeeuwen te verbeteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen