Mobiliteit24 okt '16 21:14

Over vijf jaar nog langer stilstaan op de Nederlandse wegen

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks de aanleg van nieuwe wegen en extra rijstroken op bestaande snelwegen neemt de tijd dat vrachtverkeer en automobilisten onderweg zijn flink toe. In de komende vijf jaar neemt het zogenoemde reistijdverlies met 38 procent toe. Dat blijkt uit cijfers die het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) maandag heeft gepresenteerd.

ANP
ANP

In de afgelopen tien jaar nam de tijd dat verkeersdeelnemers op het hoofdwegennet onderweg zijn nog licht af, maar vorig jaar nam het ineens toe, met 22 procent. De aantrekkende economie en de lage brandstofprijzen zijn er medeoorzaken van dat de files langer worden en daarmee ook de reistijd.

Het KiM verwacht dat het reistijdverlies dit jaar met 14 procent stijgt en vervolgens met circa 4 procent per jaar in periode 2017-2021.

Volgens Barbara Visser, Tweede Kamerlid van de VVD, had het allemaal nog erger geweest als er niet was geïnvesteerd. Bijvoorbeeld met het verbreden van bestaande wegen. 'Daar zien we de afgelopen jaren meer succes mee.'

Ondanks alternatieven blijft Visser volledig inzetten op de auto. 'Mensen willen op de meest makkelijke manier van A naar B. En dat is vaak gewoon de auto.' Wel wordt de doorstroming van het verkeer een uitdaging. 'Nederland ligt niet vol met asfalt. Als je kijkt naar het oppervlak van wegen in Nederland, dan is dat heel erg beperkt. Nederland behoort tot een van de beste economieën van de wereld en dat willen we graag zo houden, ook voor de toekomst. Dus we moeten slim investeren en zorgen dat Nederland bereikbaar blijft.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen