Mobiliteit31 okt '16 12:48

Verrassing achteraf bij autodealer verleden tijd

Auteur: Kay Rutten

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat vanaf dinsdag controleren of autohandelaren wel transparant zijn over de autoprijzen. Ze zullen zich vooral richten op de kosten voor het rijklaarmaken van de auto's.

Foto: ANP/Lex van Lieshout
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Afgelopen zomer maakte de ACM bekend dat autohandelaren verplicht de kosten voor het rijklaarmaken van de auto's bij de advertentieprijzen moeten gaan weergeven. Die kosten kunnen soms oplopen tot wel 1500 euro en waren vaak een fikse verrassing achteraf. Nu de autohandelaren de kans hebben gekregen hun prijzen aan te passen gaat de ACM daar nu flink op controleren.

Fabrikant

De rijklaarkosten werden opgevoerd voor het het verwijderen van verpakkingsmateriaal, opschroeven van de nummerplaten, transportkosten, recyclingkosten en registratie van de auto. BNR berichtte in april al dat het leeuwendeel van deze kosten gemaakt wordt voor het vervoer van de fabriek naar de autohandelaar. Geen van de dealers durfde als eerste die prijzen al bij de prijs door te berekenen. Toch zijn sommige autohandelaren juist enthousiast over de nieuwe transparantie.

Boete

Autodealers die zich niet aan de regels houden kunnen een fikse boete verwachten. Autodealers die computerprogramma's aanbieden om kopers zelf extra's uit te laten zoeken krijgen uitstel tot 1 januari.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen