Mobiliteit1 nov '16 06:00Aangepast op 1 nov '16 13:02

Meeste oponthoud op regionale wegen

Auteur: Wesley Schouwenaars

Automobilisten ervaren het meeste oponthoud op de regionale wegen en niet op de Nederlandse snelwegen. Dat blijkt uit onderzoek dat de ANWB onder zijn leden heeft uitgevoerd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Uit het onderzoek van de ANWB blijkt dat 57 procent van alle oponthoudpunten op gemeentelijke en provinciale wegen ligt. De meeste van deze punten liggen in de Randstad: de Spijkenisserbrug bij Spijkenisse, de Algerabrug bij Krimpen aan den IJssel en het punt waar de A44 overgaat naar de N44.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu behandelt morgen de begroting. De ANWB vindt dat er meer geld beschikbaar moet komen om de knelpunten aan te pakken. De meeste aanpassingen kosten niet veel geld, maar er moet wel aandacht aan worden besteedt. Bijvoorbeeld door een stoplicht beter af te stellen, de openingstijden van bruggen te veranderen of door hier en daar een extra rijstrook te maken.

Oponthoud oplossen

En zoveel kost het niet om die obstakels op de N-wegen op te lossen, zegt Ferry Smit van de ANWB. 'Bij de bruggen kun je kijken naar brugopeningstijden. We zien op andere delen van het omliggend wegennet dat hier en daar een strookje erbij of een betere afstemming van de verkeersregelinstallaties ook al een heel belangrijke stap kan zijn om dat oponthoud op te lossen. In tegenstelling tot het hoofdwegennet, waar je heel vaak praat over meer asfalt en meer uitbreiding, is dit wel een makkelijker oplossing.'

Gerelateerde artikelen