Mobiliteit15 nov '16 10:36Aangepast op 16 nov '16 11:49

Drukste ochtendspits? 'Regen in november is anders dan regen in mei'

Auteur: Mark Hulstein

Vanochtend stond het meeste aantal kilometers file van dit jaar op de Nederlandse wegen. Op het hoogtepunt, iets na 8.00 uur, stond er 822 kilometer file. Maar was het wel echt de drukste ochtendspits?

Foto: ANP
Foto: ANP

De 'lengte' van de ochtendspits wordt voornamelijk toegeschreven aan de regenbuien vanochtend. 'Als het regent verdubbelt het aantal kilometers al snel. Mensen houden dan toch meer afstand van elkaar', zegt ANWB-filelezer René Passet. Zo schiet het aantal kilometers van een regenfile al snel omhoog.

En in de herfst- en wintermaanden gaat het nog harder. 'Regen in november is wat anders dan regen in mei of juni. De ochtendspits is dan in het donker, wat voor nog slechter zicht zorgt', zegt Passet. In november komen de drukste ochtendspitsen voor. Daar komt ook nog eens bij dat de dinsdagochtend gemiddeld de drukste ochtend is. Gemiddeld staat er 524 kilometer op het hoogtepunt.

Maar of dit echt de drukste ochtendspits van 2016 wordt, kan Passet niet zeggen. 'De glazen bol is nogal mistig, dat valt niet te voorspellen. Bij een sneeuwbui bijvoorbeeld kan het makkelijk drukker worden. Als het sneeuwt wordt het gemiddeld drie keer zo druk. De top drie drukste spitsen ooit hebben te maken met sneeuw.'

Gerelateerde artikelen