Mobiliteit16 nov '16 08:10Aangepast op 16 nov '16 09:40

Honderdduizendste elektrische auto vandaag de weg op

Auteur: Koos Tervooren

Nederland heeft sinds vandaag honderdduizend elektrische auto's op de weg. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken bekend gemaakt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Noud Broekhof, redacteur van De Nationale Autoshow, is het geen reden voor een feestje. 'Het aandeel van volledig elektrische auto's komt uit op slechts 0,15 procent van het totaal aantal auto's. Dat is bijzonder weinig.'

Per 1 januari 2017 worden de tarieven voor de bijtelling aangepast. 'De meeste van die elektrische auto's worden zakelijk gereden via de bijtelling, dat werd door de overheid gestimuleerd. Maar vanaf januari moet je voor plug-in hybrides de volle mep gaan betalen. Dus die zal dan nauwelijks verkocht gaan worden', zegt Broekhof.

Dip in verkoop

Er zit door de minder gunstige bijtellingsregels een enorme dip in de verkoop aan te komen. Dat zegt Eric Beers, voorzitter van de Vereniging Elektrische Rijders tegen verslaggever Thomas Schuurman, in reactie op het nieuws dat vandaag de honderdduizendste elektrische auto de weg op gaat in ons land. De meeste van die auto's hebben ook een brandstofmotor.

Energieakkoord

In het Energieakkoord staat de ambitie om 200.000 auto's met een stekker op de weg te hebben. 'Dus dan moet er een verdubbeling plaatsvinden in twee, drie jaar. Het wordt heel moeilijk om die doelstelling te gaan halen.'

Niet alle plug-in hybrides blijven in Nederland. 'Wie wil er op de particuliere markt een plug-in hybride kopen, niemand doet dat', zegt Broekhof.

Gerelateerde artikelen