Mobiliteit21 nov '16 16:46

Handsfree bellen: levensgevaarlijk

Auteur: Koos Tervooren

Handsfree bellen is net zo gevaarlijk als met een telefoon aan je oor. Je hebt vier keer meer kans op een ongeluk dan mensen die niet bellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ook Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland erkent het gevaar van bellen met de handen vrij: 'Handsfree is heel erg onveilig, het is net zo veilig als handheld bellen, er is geen verschil tussen de twee.'

Door handsfree te bellen kan het dat je bepaalde dingen mist in het verkeer. 'Je ziet niet dat het verkeerslicht van kleur is veranderd, dat iemand voor je gaat invoegen of je haalt in en ziet niet dat iemand jou aan het inhalen is. Er zijn zoveel voorbeelden te geven', zegt Stomphorst. 'De toename van het aantal verkeersdoden in 2015 met 51 ten opzichte van 2014 hangt samen met smartphonegebruik', denkt Stomphorst.

Oplossingen

Maar er zijn ook oplossingen. Zo is er de Veilig Rijden app van de ANWB. Die blokkeert alles op je telefoon, behalve de navigatie en de handsfree belfunctie, als je harder dan 15 kilometer per uur rijdt. Je verdient punten door het scherm van je telefoon niet aan te raken nadat je de auto hebt gestart.

Niet genoeg

Veilig Verkeer Nederland vindt zo'n oplossing niet genoeg: 'Er moet een begrenzer komen die zorgt dat als je harder dan 20 kilometer per uur gaat je alleen noodnummers kan bellen of navigatie kan zien.' Stomphorst heeft ook tips voor werkgevers: 'Leg afspraken vast in de convenant: geef in je agenda de tijd aan die je onderweg bent en reserveer een uur per dag dat je gaat mailen. Je kunt allemaal maatregelen bedenken om ervoor te zorgen dat je niet elk telefoontje aanneemt tijdens het rijden.

Het belangrijkste advies van Stomphorst luidt: 'Het mooist is, als je dat kunt, dat je de telefoon in je tas doet en die op de achterbak zet. En vervolgens zet je BNR Nieuwsradio aan.'

Gerelateerde artikelen