Mobiliteit23 nov '16 07:55Aangepast op 2 dec '16 20:02

Fileschade stijgt enorm

Auteur: Noémi Prent

De economische schade van file in het vrachtverkeer is dit jaar met 30 procent gestegen. Dat blijkt uit de Economische Wegwijzer van TNO. De totale schade van files op de snelwegen bedroeg in 2015 al 857 miljoen tot 1,114 miljard euro.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gezegde tijd is geld gaat in dit geval zeker op. Files zorgen voor onbetrouwbaarheid in planningen van bedrijven. Wanneer vrachtverkeer langer onderweg is vanwege de file, zorgen deze vertragingen voor lege schappen en vertragingen van productielijnen.

Oplossingen

EVO, Fenedex en TLN vragen het kabinet om investeringen in zowel fysieke als digitale infrastructuur. Zo zijn er intelligente vervoerssystemen nodig waarbij infastructuur en voertuigen met elkaar in verbinding staan. De Tweede Kamer gaat hier volgende week maandag over in debat.

Duurste files

De Economische Wegwijzer heeft een overzicht gemaakt van de 20 trajecten met de meeste economische schade voor het vrachtverkeer. De A15 knooppunt Ridderkerk - knooppunt Gorinchem staat met stipt op nummer 1. De schade is daar zo'n 11,4 miljoen euro. Het knooppunt Ypenburg - knooppunt Kleinpolderplein op de A13 en knooppunt Everdingen - knoopputn Gorinchem op de A27 sieren respectievelijk de tweede en derde plaats.

Oproep kabinet

Verladersvereniging EVO doet een oproep aan het kabinet. 'Wij vragen vooral: geef prioriteit aan de trajecten waar het vrachtverkeer het meest overheen rijdt. Daar doe je de Nederlandse bedrijven direct een voordeel mee. En kijk dan vooral naar waar je projecten kan versnellen die je in de pijplijn hebt zitten. Kijk naar waar je nieuwe projecten zou moeten starten en investeer nog meer in beter benutten en kijk waar je met het verdelen van verkeer overdag reistijd kan winnen', bepleit Anne Griffioen, van verladersvereniging EVO.

Langste file 2016

Vorige week was er sprake van het langste aantal kilometers file van dit jaar. Op het hoogtepunt, iets na 8.00 uur, stond er 822 kilometer file. De 'lengte' van de ochtendspits werd voornamelijk toegeschreven aan de regenbuien die dag.

Gerelateerde artikelen