Mobiliteit6 dec '16 06:40Aangepast op 6 dec '16 09:28

Boetes milieuzone Utrecht leveren 1,8 miljoen op

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De schatkist wordt aardig gespekt door boetes voor het overtreden van de milieuzone. De gemeente heeft in anderhalf jaar tijd bijna 20.000 boetes uitgedeeld aan dieselrijders die de milieuzone binnen kwamen, blijkt uit cijfers die de gemeente aan BNR heeft verstrekt.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

De boetes leverden het Rijk 1,8 miljoen euro op. Het maandelijkse aantal overtredingen van de milieuzone nam sinds de invoering in mei 2015 af, maar ook de afgelopen maanden werden zeker duizend boetes per maand uitgeschreven. In de eerste maand na de invoering van de milieuzone werden 2.380 overtredingen geconstateerd. Tussen november 2015 en februari 2016 daalde het aantal overtredingen tot onder de 1000, net als in juni, juli en augustus van dit jaar, om daarna weer boven de duizend uit te komen.

Duits onderzoek

Reden om onmiddellijk op zoek te gaan naar effectievere maatregelen, zegt Peter Staal, directeur van automobielclub KNAC. 'Kijk naar de vervuilende stadsbussen, waar niets mee wordt gedaan. Er is beduidend meer milieuwinst te halen met andere maatregelen. Zoals gezegd: we zijn niet tegen schone lucht, maar wel voor eerlijke zaken. Die rapporten waren al bekend uit Duitsland, maar ze zijn ze genegeerd. Dus de gemeente Utrecht heeft heel wat uit te leggen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen