Mobiliteit12 dec '16 16:25Aangepast op 13 dec '16 16:24

Nissan Leaf rijdt minder ver dan beloofd, koper krijgt geld terug

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Een koper van een elektrische auto bij een Nissan-dealer in Drachten moet geld terugkrijgen van de verkoper. Dat heeft de rechter besloten. De koper van een Nissan Leaf spande een rechtszaak aan omdat zijn auto in de praktijk niet de kilometerafstand haalt die vooraf werd beloofd.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

De koper zei tegen De Monitor dat hij sinds de aankoop al 34 keer is weggesleept omdat hij stilviel langs de snelweg. De rechter oordeelde dat de auto met misleidende informatie is verkocht. De uitspraak van de rechter in deze zaak betekent echter niet dat bezitters van andere elektrische auto’s van Nissan nu kunnen aankloppen om geld terug te krijgen. Dat vertelt Bart van Thienen van de Japanse autofabrikant: ‘Dit is een individuele zaak waarbij naar het oordeel van de rechter is dat er te weinig is gekeken naar het individuele gebruik van deze klant.’

Onduidelijkheid over actieradius

Toch blijkt dat er nog veel onduidelijkheid is onder bestuurders van elektrische auto’s over de daadwerkelijke actieradius van de Nissan Leaf. Zo geven klanten in reviews op de website van Nissan vaak aan dat de actieradius niet blijkt te kloppen. ‘Daarom is het van belang dat de dealer in gesprek gaat met iedere individuele klant, om te kijken wat de klant met de auto wil gaan doen’, reageert Van Thienen.

Hoe een klant een auto gebruikt heeft namelijk veel invloed op de afstand die een elektrische auto kan rijden. ‘Het is heel vervelend dat het gesprek in dit specifieke geval niet heeft plaatsgevonden. Maar er zijn veel mensen die wel aan die 130 kilometer actieradius komen en waar de auto dus wel heel geschikt voor is’, besluit Van Thienen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen