Spoorwegovergangen veiliger dan ooit
Nog nooit vielen er zo weinig doden op spoorwegovergangen als in 2016. Ook het aantal ongelukken was nog nooit zo laag als in het afgelopen jaar. Dat blijkt uit cijfers van ProRail, opgevraagd door BNR.
In totaal gebeurden er in het afgelopen jaar 26 ongelukken, waarbij vier doden en 28 gewonden vielen. Van die ongelukken staat het ongeluk bij het Groningse Winsum nog vers in het geheugen, daar vielen 18 gewonden toen een trein op een tankauto botste. Bij een ongeluk tussen een trein en een hoogwerker in februari 2016 bij Dalfsen viel 1 dode en raakten 6 mensen gewond. De meeste ongelukken gebeurden echter op bewaakte overgangen. Bij die ongelukken waren vaak auto’s betrokken.
'Het zijn vergeleken met dertig jaar geleden hele mooie cijfers', zegt José de Jong van Veilig Verkeer Nederland. 'Maar het zijn nog steeds vier doden te veel. Daar moet verder aan gewerkt worden.'
Nog nooit zo laag
In de jaren tussen 1975 en 1980 vielen er jaarlijks tussen de 40 en 70 doden door ongelukken bij spoorwegovergangen, fors meer dan de 4 dodelijke slachtoffers in 2016. 'Het is nog nooit zo laag geweest. Dat is wel iets positiefs. Tevreden zijn we nog niet, maar het is wel positief dat het er zo weinig zijn', reageert Jaap Eikelboom van ProRail. Volgens Eikelboom zijn mensen zich bewuster geworden van de gevaren bij spoorwegovergangen dankzij voorlichting, maar zijn ook veel overwegen verdwenen of beter beveiligd.
Meer bewustzijn creëren
De meeste ongelukken gebeuren gewoon op bewaakte overgangen, waar mensen op het laatste moment nog langs de slagbomen glippen. 'Daar moet nog verder campagne op gevoerd worden. We moeten ervoor zorgen dat mensen nog beter tussen de oren krijgen dat dat niet kan en het levensgevaarlijk is. Dat moet niet alleen op de volwassenen worden gericht, maar ook op de kinderen en het voortgezet onderwijs.'
Onbewaakte overgangen moeten weg
8 van de 26 botsingen vonden vorig jaar plaats op haven- en industrieterreinen, waar vaak goederentreinen komen. ‘Die gebeuren gelukkig op lage snelheid, waardoor er eigenlijk alleen maar blikschade is. Maar het blijft natuurlijk een ongeval en die willen we niet’, zegt Eikelboom. ProRail wil zo snel mogelijk af van onbewaakte overgangen op openbare wegen. ‘Dat zijn er nu nog ongeveer 100. Van dat soort overwegen moeten we af’, aldus Eikelboom.