FBI arresteert werknemer Volkswagen wegens dieselschandaal
De FBI heeft zaterdag een manager van de Amerikaanse tak van Volkswagen gearresteerd in verband met het dieselschandaal. Dat meldt de New York Times. De man wordt verdacht van samenzwering en misleiding.
De man, Oliver Schmidt, stond aan het hoofd van de commissie van Volkswagen in de VS die de naleving van de regels moet regelen. Hij zou geprobeerd hebben de frauduleuze software in dieselauto's van de Dutise fabrikant te verbergen door de te hoge uitstoot van de voertuigen toe te schrijven aan valse technische verklaringen.
Uiteindelijk gaf Schmidt in 2015 toe dat er met de software in de dieselauto's geknoeid was. Hij is zaterdag gearresteerd in Florida en wordt maandag voorgeleid in Detroit, waar toevalligerwijs zondag de grote autobeurs North American International Auto Show is begonnen.
Schmidt is niet de eerste werknemer van Volkswagen die wordt opgepakt voor zijn rol in het dieselschandaal. Eerder werd James Liang, een oud-werknemer van Volkswagen in Californie, gearresteerd. Hij verklaarde schuldig te zijn aan misleiding en overtreding van de wet die de luchtkwaliteit in de VS regelt. Schmidt is wel de eerste uit de hogere rangen van het Duitse autobedrijf die is aangeklaagd en is de volgende stap in het strafrechtelijk onderzoek dat Justitie in Amerika naar het dieselschandaal is gestart.
Miljardenschikkingen
Nadat het dieselschandaal uitkwam bleek dat er wereldwijd elf miljoen dieselauto's van Duitse makelij rondreden met frauduleuze software. Die maakte het mogelijk dat de auto's tijdens testen een lagere uitstoot produceerden dan op de weg. Volkswagen is sindsdien tot meerdere schikkingen gekomen met schuldeisers; volgens de New York Times is een nieuwe schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie in de maak. Volkswagen zou pakweg 1,9 miljard euro betalen om het strafrechtelijk onderzoek af te kopen.
Eerder schikte het bedrijf als met toezichthouders en eigenaren van dieselauto's in de VS voor een bedrag van ongeveer 14 miljard euro. Ook Europese wagenbezitters en toezichthouders, net als aandeelhouders over de hele wereld, willen geld zien, maar Volkswagen zegt daarvoor het geld niet te hebben.