Mobiliteit6 feb '17 07:05

'Meer uniformiteit in plankosten gemeenten'

Auteur: Thijs Baas

Wie een huis of een kantoorpand wil bouwen, wordt binnenkort niet meer verrast door een onverwacht hoge rekening van de gemeente. De nieuwe regeling 'Plankosten' moet daar een einde aan maken, zegt minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

ANP
ANP

Naast leges brengen gemeenten vaak ook een bedrag in rekening voor de aanleg van openbare voorzieningen of nieuwe wegen, en die bedragen liepen tot nu toe erg uiteen, zegt Schultz. 'Nu zie je dat verschillende gemeenten verschillende kosten hebben, dus het is onduidelijk wát je er precies aan kwijt bent. Doordat wij nu een standaard gemaakt hebben, geldt voor iedere gemeente dat het uniform is en eenduidiger waar je aan toe bent als ontwikkelaar.'

Openbare voorzieningen

Schultz heeft bepaald hoeveel gemeenten bij een bouwproject of verbouwing maximaal mogen rekenen voor  de kosten van voorbereiding en toezicht op de aanleg van zulke openbare voorzieningen. Dit geeft gemeenten en bouwers sneller en beter duidelijkheid over de gemeentelijke kosten bij bouwplannen. De ministeriële regeling Plankosten Exploitatieplan 2017 is op maandag 6 februari in de Staatscourant gepubliceerd  en zal op 1 april 2017 in werking treden.

Rekenmodel

Ontwikkelaars en bouwers kunnen als het goed is beter inschatten welk bedrag zij aan de gemeente schuldig zijn en voor gemeenten wordt het gemakkelijker om de plankosten te berekenen. Bij de regeling is een rekenmodel gevoegd waarmee gemeenten door het invullen van een aantal eenvoudige vragen de plankosten kunnen berekenen. Het resultaat is dat vergunningen sneller kunnen worden afgegeven en dat bouwers en ontwikkelaars sneller aan de slag kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen