Mobiliteit23 feb '17 11:54

Westerstorm dwingt tot voorzorgsmaatregelen

Auteur: Wesley Schouwenaars

De verwachte westerstorm die vanmiddag over ons land gaat razen dwingt vervoers- en transportbedrijven om preventieve maatregelen te nemen. Zo’n negentig vluchten die vanaf Schiphol zouden vertrekken zijn geannuleerd en de NS rijdt met een aangepaste dienstregeling. Ook het verkeer moet rekening houden met hinder en extra drukte.

Foto ANP
Foto ANP

Het KNMI heeft voor vanmiddag en vanavond code oranje afgegeven vanwege zeer zware windstoten. De NS verwacht overlast door omgevallen bomen en geknapte bovenleidingen. 'Waar normaal een keer per kwartier een intercity rijdt laten we nu een keer per halfuur een intercity rijden, om zo meer lucht in de dienstregeling te krijgen en bij eventuele problemen beter op te kunnen treden', vertelt woordvoerder Erik Kroeze van de NS.

Hogesnelheidslijn afgesloten

Door de verwachte weersomstandigheden heeft ProRail de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Breda van 12:00 uur tot 19:00 uur buiten gebruik gesteld. Intercity Direct-treinen rijden volgens de NS niet en Thalys-treinen worden omgeleid, waardoor reizigers van en naar Brussel en Parijs rekening moeten houden met vertragingen.

Commentaar van reizigers

Kroeze begrijpt dat reizigers commentaar hebben op het feit dat de aangepaste dienstregeling nu al geldt, terwijl er nog niets aan de hand is. 'Op het moment dat wij alles gaan aanpassen als het stormt en de bomen omwaaien, dan zijn we te laat. Wij hebben een dienstregeling die wij 's nachts klaarzetten voor de volgende dag. Zo weten de machinisten en conducteurs waar ze naartoe moeten en zorgen we dat de treinen op de juiste plek staan. Die eerste treinen die 's ochtends gaan rijden bepalen eigenlijk al hoe de rest van de dag gaat. Dus als wij 's avonds een aangepaste dienstregeling hebben moeten we daar ’s ochtends al mee starten.'

Deel windmolens stilgelegd

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar een deel van de windmolens worden met een weersverwachting zoals die van vandaag juist stilgezet. Toch zijn er tegenwoordig windmolens die prima tegen een windstootje kunnen. 'De laatste jaren zijn er vooral modernere windmolens bijgebouwd. Die blijven gewoon doordraaien. Er zijn zelfs types die een 'storm-control' hebben. Daarvan worden de bladen versteld en van de wind afgedraaid. Dan blijft de molen zelfs bij windkracht tien stroom produceren', vertelt Danny Steenhorst, publicist op het gebied van groene energie.

Verkeer en transport is voorzichtig

De verkeersdiensten verwachten dat het op de weg ook erg druk wordt. Rijkswaterstaat waarschuwt dat weggebruikers rekening moeten houden met gevaarlijke omstandigheden door zware windstoten. Transportbedrijf G. Kuijf treft daarom ook maatregelen. 'Wij proberen zo min mogelijk auto's met zeilen te laten rijden. Die zijn gevoelig voor wind. Verder houden we rekening met veel files en zijn we voorzichtig', vertelt Jeffrey Rijk van het transportbedrijf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen