Mobiliteit28 feb '17 12:21Aangepast op 28 feb '17 14:51

NS wil miljardeninvestering in mobiliteit

Auteur: Wesley Schouwenaars

President-directeur Roger van Boxtel van de Nederlandse Spoorwegen vraag van het nieuwe kabinet een miljardeninvestering in mobiliteit. Van Boxtel meent dat Nederland alleen op die manier kan voorkomen dat het op het spoor en de weg vastloopt.

Foto ANP
Foto ANP (ANP)

'We reizen in Nederland steeds meer. Het verkeer op de weg en het spoor zal enorm toenemen', zegt van Boxtel. Hij stelt zichzelf de vraag hoe Nederland aantrekkelijk en bereikbaar blijft. 'Ons land heeft dringend behoefte aan een toekomstvisie op mobiliteit. Er zijn miljardeninvesteringen nodig om te kunnen blijven voorzien in de stijgende vervoersbehoefte en om te zorgen dat we concurrerend blijven. Zonder die investeringen loopt Nederland vast: op het spoor én op de weg. Hier ligt een belangrijke uitdaging voor een nieuw kabinet.'

De NS maakte vandaag haar cijfers over vorig jaar bekend. Zelf zegt de vervoerder de komende jaren zo’n 3 miljard euro te investeren, onder andere in nieuwe en verbeterde treinen.

Treinreizigers meer tevreden

De algemene klanttevredenheid van de treinreiziger steeg met 3 procent naar 77 procent. In de trein en op het station voelde de reiziger zich het afgelopen jaar veiliger. Het klantoordeel over sociale veiligheid in de trein en op het station steeg van 80 naar 87 procent.

Meer meldingen van agressie tegen medewerkers

Vorig jaar riep de vervoerder haar medewerkers op om ieder incident te melden: in totaal registreerde de NS 690 meldingen van agressie tegen NS-medewerkers. Een jaar eerder waren dat 642 incidenten.

Iets meer treinen op tijd

De NS investeerde vorig jaar in totaal 791 miljoen euro, met name in nieuwe treinen en de modernisering van de huidige vloot. Ook investeerde de vervoerder in ICT-systemen voor de dagelijkse planning en inzet van treinen en medewerkers. Het aantal treinen dat vorig jaar op tijd reedt steeg met 0,3 procent naar 91,3 procent. Opvallend is dat in de eerste helft van 2016 nog 92,3 procent van de treinen op tijd reed.

NS voldoet nog niet aan prestatie-eisen

De NS wordt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu op twaalf punten beoordeeld. Op 10 van de 12 punten scoort de NS goed, alleen op de Hogesnelheidslijn en het optijd laten rijden van de treinen scoort de vervoerder nog onder de maat. De NS zegt in 2019 te voldoen aan alle twaalf prestatie-indicatoren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen