Mobiliteit8 mrt '17 10:52

Schultz mocht A2-maximum verhogen naar 130

Auteur: Thijs Baas

Minister Melanie Schultz van Haegen van Verkeer zat niet fout met haar besluit de maximumsnelheid op de A2 bij Vinkeveen in de nacht te verhogen tot 130 kilometer per uur.

Foto: ANP
Foto: ANP

Sinds 2012 mag er 's nachts 130 worden gereden, iets waar omliggende gemeenten fel tegen protesteerden. Maar de Raad van State heeft de minister gelijk gegeven. Overdag blijft de maximumsnelheid wel 100 kilometer per uur. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verklaarde in de uitspraak alle bezwaren tegen het verkeersbesluit van de minister ongegrond. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. 

Maarssen

Eind 2012 stelde de minister een verkeersbesluit vast op grond waarvan op het traject tussen Vinkeveen en Maarssen in beide richtingen tussen 19.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's ochtends 130 in plaats van 100 km per uur gereden mag worden. De gemeenten Stichtse Vecht en De Ronde Venen kwamen hiertegen samen met een aantal inwoners van Maarssen al in het geweer bij de rechtbank Midden-Nederland, maar hun bezwaren werden in december 2015 ongegrond verklaard.

Verkeersbesluit

De twee gemeenten en enkele inwoners van Maarssen voerden vervolgens in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak tal van bezwaren aan tegen het verkeersbesluit. Volgens hen had de minister een uitgebreid milieuonderzoek moeten doen voordat zij tot de verhoging van de maximumsnelheid besloot. Bovendien had de minister meer rekening moeten houden met de effecten op de natuur, de gezondheid van omwonenden en de verkeersveiligheid, menen de bezwaarders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen