Mobiliteit30 mrt '17 17:29Aangepast op 30 mrt '17 17:54

Geen charters, maar innovaties op Twente Airport

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Er zullen geen lijnvluchten plaatsvinden en er gaan ook geen chartervliegtuigen opstijgen. Toch is er een nieuwe toekomst voor de vroegere luchtmachtbasis Twenthe, dat sinds vandaag officieel Twente Airport heet.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Defensie heeft de luchthaven namelijk overgedragen aan de provincie Overijssel. In de nieuwe bestemming moet het vliegveld dienen voor zakelijk en recreatief vliegverkeer en zal het gebruikt worden als een testlocatie. ‘Het wordt een heel bijzonder, uniek vliegveld. Anders dan alle andere vliegvelden’, vertelt luchthavendirecteur Meiltje de Groot. ‘Het wordt een innovatieve locatie, waar we heel veel dingen gaan doen.’

Extra banen

Ook levert de wederopstanding van Twente Airport banen op voor de provincie. ‘Toen de vliegbasis sloot, verdwenen 1500 banen’, blikt gedeputeerde Eddy van Hijum terug. ‘Nu komen daar uiteindelijk toch weer 1000 tot 1200 banen weer terug’, vervolgt hij.

Eind 2008 werd Enschede Airport Twente gesloten voor al het militair- en burgerluchtverkeer. Daarvoor was het lange tijd een luchtmachtbasis van Defensie. Vanaf vandaag is het vliegveld weer beschikbaar voor de burgerluchtvaart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen