Alarm over verkeersveiligheid
In 2015 vielen meer dodelijke verkeersslachtoffers dan in de jaren ervoor. Een coalitie van 32 organisaties trekt nu aan de bel en stelt een pakket aan maatregelen voor.
In de coalitie, die een radicale wijziging van het verkeersbeleid voorstelt, zitten onder meer het Openbaar Ministerie, het Verbond van Verzekeraars, de ANWB en het verkeersveiligheidsinstituut SWOV.
De voorgestelde maatregelen
- Een verbod op het in de hand hebben van een smartphone in het verkeer
- Meer 30 kilometer-zones
- Vrijliggende fietspaden bij wegen waar 50 kilometer of harder gereden mag worden
- Een hardere aanpak van verkeershufters en mensen die met drank op rijden.
- De inzet van innovatieve technologie - zoals automatische rem-, navigatie- en radarsystemen - zou volgens de verkeerscoalitie het aantal verkeersdoden met enkele tientallen kunnen doen dalen.
In 2015 vielen er 621 doden op de weg, tegenover 570 dodelijke slachtoffers in 2013 en 2014. Het was de eerste stijging van dodelijke verkeersslachtoffers na enkele decennia van daling. Het aantal ernstig gewonden neemt al jaren toe. In 2015 vielen er 600 meer gewonden dan het jaar ervoor. Bijzonder is dat het aantal doden en gewonden stijgt, maar het aantal aanhoudingen daalde naar 75 procent in 2015.
Doelen
Ook zegt de coalitie dat de doelen die het kabinet voor 2020 gesteld heeft bij lange na niet gehaald worden. Dan wil het kabinet dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers niet meer is dan 500 per jaar en dat er 'maar' 10.600 ernstige gewonden zijn. Volgens de coalitie bedragen de maatschappelijke kosten van verkeersongevallen inmiddels ruim 14 miljard euro per jaar. Als de doelen wel gehaald zouden worden, zegt de coalitie, zou dat een besparing van tot 3 miljard euro per jaar kunnen zijn.