Mobiliteit21 jun '17 16:45

Nooit meer appen op de fiets door nieuw slim slot

Auteur: Daphne Buskoop

Terwijl je fietst even een appje beantwoorden. Heel verleidelijk - zeker voor jongeren - maar ook heel gevaarlijk. Veilig Verkeer Nederland en KPN hebben daarom de handen ineen geslagen en een slim fietsslot ontwikkeld, dat je telefoon blokkeert zodra je je fiets van het slot haalt.

De Safe Lock, zoals het slot heet, maakt verbinding met de bijbehorende app. Op het moment dat je het slot van je fiets opent, stuurt de app een signaal naar het netwerk van KPN, waardoor je data- en telefoonverkeer tijdelijk wordt stopgezet. Als je klaar bent met fietsen doe je het fietsslot weer dicht via de app, en krijg je weer verbinding. Het slot is vooral bedoeld voor kinderen, vertelt Hans Koeleman van KPN. 'Die zijn zich niet heel bewust van risico’s.'

Testfase

Het systeem is waterdicht, want je kan alleen de fiets op als je de app hebt geïnstalleerd. Deze zomer wordt het slot dan ook grootschalig getest met een groep ouders en kinderen op veiligheid, gebruikersvriendelijkheid en functionaliteit. Als het goed is ligt het slot eind van het jaar in de KPN XL-winkels, voor 100 euro. Voorlopig zal hij alleen werken bij mensen met een Android-toestel.

Lees ook: 'Boete voor append fietsen rond de 140 euro'

Lege batterij

Het vervelende aan een smartphone is dat de batterij (vaak snel) leeg kan gaan. Offline gebruik, zoals bijvoorbeeld bij de mobiele OV-chipkaart kon, is bij de Safe Lock niet mogelijk. Als je telefoon leeg is, ben je dus de pineut; dan krijg je je fiets niet van het slot. KPN adviseert daarom, bij wijze van een ‘oplossing’, om altijd een externe oplader mee te nemen. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen