Oude diesels massaal naar de sloop
Het aantal oude dieselauto's op de Nederlandse wegen is het afgelopen jaar fors afgenomen. Er rijden nog maar 155.000 diesels rond van voor 2001, dat is een afname van 18 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers van de RDW. Het aantal personen- en bestelauto’s op diesel met een bouwjaar van voor 2001 is met 34.000 gedaald naar 155.000 auto’s op 1 januari 2017. Sinds 2010 is driekwart van de oude diesels opgeruimd, toen stonden er namelijk nog 570.000 oude diesels geregistreerd in Nederland.
Peter Staal, directeur van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club, zegt dat in de metingen te zien is dat lucht niet schoner wordt. 'Hieruit blijkt eigenlijk het falen van de milieuzones. De impact van auto's is zo gering, dat je dat niet terug ziet in de cijfers.' Volgens Staal kwam de grootste klap door de motorrijtuigenbelasting in 2013. 'Ook over sjoemelsoftware horen we een boel, en sommige automerken stoppen met diesels, zoals Volvo.'
Sander van Waveren, fractievoorzitter van het CDA in de Utrechtse gemeenteraad, is het met Staal eens. 'Het is symboolpolitiek', zegt hij over de milieuzones, 'en een enorm dure maatregel. Daarnaast neemt het oude diesels toch wel af.' Volgens Van Waveren zijn er andere slimme maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan. 'Oude bussen vervangen bijvoorbeeld, want die stoten echt heel veel uit.'
Van de vier grote gemeenten is de daling in Rotterdam veruit het grootst. Dit komt vooral door de sloopregeling die tot vorige maand van kracht was. Rotterdammers kregen tot juni 2017 subsidie voor het laten slopen van hun oude diesel.