Mobiliteit10 jul '17 12:42Aangepast op 10 jul '17 15:15

Bekijk de Nederlandse hoogbouw in 3D

Auteur: Thijs Baas

De hoogste Nederlandse gebouwen staan doorgaans in de centra van de grote steden. Toch kent ook deze regel zo zijn uitzonderingen. Op onderstaande, interactieve 3D-kaart is de gemiddelde bouwhoogte per buurt voor de dertig grootste steden van Nederland te zien. De kaart is gemaakt door Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie.

Wat goed zichtbaar wordt op deze kaart is dat vooral in het centrum van een stad de gemiddelde bouwhoogtes fors zijn. Dat is bijvoorbeeld te zien in Rotterdam en Den Haag. Opvallend is dat enkele andere wijken die niet in het centrum van een stad liggen er ook uitspringen, zoals de Zuidas in Amsterdam, de Uithof in Utrecht en het bedrijventerrein Bloemenveiling in het Westland.

 

Bekijk hier de kaart

Je kunt de kaart bekijken door te klikken op de afbeelding hierboven of door op deze link te klikken. Omdat de kaart 3D is, kan het laden even duren en is deze niet te bekijken op mobiele apparaten. Onderin het scherm zijn verschillende dia’s klaargezet, zodat je gemakkelijk de verschillende steden kunt bekijken, maar je kunt ook zelf rondkijken. De kaart is te bewegen met de linkermuisknop, het kantelen en draaien van de kaart gaat met de rechtermuisknop.

Top 10 ‘hoogste’ buurten:

 

Voor het eerst maakt Esri Nederland een 3D kaart voor BNR, een technologie die goed bij het onderwerp bouwhoogtes past. Voor de kaart is gekeken naar de hoogtes van alle panden in een buurt en daar is het gemiddelde van genomen. De gevisualiseerde hoogtes van de buurten zijn gebaseerd op dit gemiddelde, net zoals de kleuren die van geel naar rood lopen.

Gerelateerde artikelen