Mobiliteit20 jul '17 11:31

Arriva mogelijk naar rechter om voortrekken NS

Auteur: Kay Rutten

Vervoersbedrijf Arriva onderzoekt op dit moment de impact van het voortrekken van de NS door de Nederlandse staat. Mocht hieruit blijken dat dit nadelig is geweest voor Arriva, dan zal het bedrijf eventueel rechtsmiddelen inzetten.

HH/Piet den Blanken
HH/Piet den Blanken

Eind juni floot de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de NS terug bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Zij legde de NS een boete op van 41 miljoen euro. Abellio, een dochterbedrijf van de NS, zou vals hebben gespeeld en onder de kostprijs op de aanbesteding hebben geboden. De aanbesteding ging vervolgens naar Arriva, maar de NS ging in beroep tegen de boete.

Verbijsterend

Volgens Anne Hettinga, CEO van Arriva, is het verbijsterend dat het ministerie van Financiën de NS steunt in dit hoge beroep. 'Vooral omdat een ander ministerie, Economische Zaken, pleit voor een eerlijk aanbestedingsveld. De ministeries zijn het blijkbaar niet eens met elkaar. Dat is toch gek?'

Op dit moment onderzoekt Arriva of het in het verleden vaker uit de markt is gedrukt door de NS. 'Mocht het nodig zijn, dan zullen we niet aarzelen om rechtsmiddelen in te zetten. Elk bedrijf heeft het recht om voor zichzelf op te komen', zegt Hettinga.

Gerelateerde artikelen