Mobiliteit16 sep '17 15:28

'Overheid moet leidend zijn bij deelfiets'

Auteur: Kay Rutten

Het begon ooit met alleen de OV-fiets, nu bestaan er tientallen verschillende deelfietsplatformen. 'Elke stad vraagt om zijn eigen platform.'

(Foto: ANP)

Volgens Arnoud van Waes, promovendus bij de Universiteit van Utrecht, zijn er grote verschillen tussen de deelfietsplatformen. 'Je hebt de bekende OV-fiets, die je kan vinden bij bijna alle NS-stations in Nederland', vertelt hij. 'Dat is een voorbeeld van een 'station-based' systeem.' Hierbij moet de deelfiets elke keer teruggebracht worden naar een bepaald punt. 'Dat is vooral interessant voor forenzen', legt Erik de Winter van Urbee uit. Urbee is een deelfietsplatform dat gebruik maakt van elektrische fietsen.

Overlast

Er zijn ook deelfietsplatformen die het heel anders doen. 'Het meest extreme voorbeeld zijn de Chinese deelfietsen die nu vooral in grote steden als Amsterdam te vinden zijn', vertelt Van Waes. 'Die maken gebruik van het 'free-floating' systeem en zorgen daardoor voor veel overlast.' Het 'free-floating' systeem houdt in dat de deelfietsen overal in de stad op slot gezet kunnen worden en niet terug hoeven naar station of opslag. Handig maar tegelijkertijd zorgen ze ook voor veel overlast. 'Het was de bedoeling dat de deelfietsen voor minder fietsen zouden zorgen, in Amsterdam. Het tegendeel gebeurt nu, de stad wordt ermee overspoeld', constateert Van Waes.

Gemeente leidend

Volgens Tijmen de Vries van deelfietsplatform HelloBike kan dat slimmer. 'Elke stad vraag om zijn eigen platform', verduidelijkt hij. 'Het kan zo zijn dat bijvoorbeeld een stad als Hilversum wel behoeft heeft aan een 'free-floating' systeem, maar dat dit in Amsterdam niet werkt.' Bij HelloBike is daarom de gemeente altijd leidinggevend in hun projecten. 'Zij bepalen waar er behoefte aan is', zegt de Vries. HelloBike heeft onder andere een samenwerkingsproject met de gemeente lopen op de Amsterdamse Zuidas.

Toekomst

Het potentieel van de deelfiets is gigantisch denkt De Winter. 'Zeker voor de elektrische deelfiets.' Volgens hem is 80 procent van de ritjes die automobilisten maken korter dan 20 kilometer. 'Als je die ritjes allemaal met een elektrische fiets zou maken, dan scheelt dat 80 procent van je weggebruikers', vertelt De Winter enthousiast. 'Maar daarvoor moet wel de bestaande infrastructuur worden aangepast.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen