Mobiliteit19 sep '17 21:36Aangepast op 21 sep '17 17:58

Geen id nodig voor vliegen binnen EU

Auteur: BNR Webredactie

Iedereen die dat wil, ook criminelen en terroristen, kunnen gemakkelijk anoniem door Europa vliegen. Als er geen bagage wordt ingecheckt hoef je bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen nooit een identiteitsbewijs te laten zien.

MATTHIAS BALK
MATTHIAS BALK (EPA)

Diverse medewerkers van BNR Nieuwsradio gingen afgelopen periode binnen Europa op vakantie met enkel handbagage en hoefden nergens hun identiteitsbewijs te laten zien. De tickets waren online geboekt, en om in te checken hoefden alleen de boarding passes te worden gescand. In de praktijk kun je dus op andermans naam in een vliegtuig stappen.

Het verrast Rico Briedjal, Veiligheidsdeskundige bij CSO International, dat dit nu pas naar buiten komt. 'Het is al een aantal jaren zo dat dit op heel veel vluchten niet meer gecontroleerd wordt. Het verbaasde mij dat het honderdduizenden mensen die de afgelopen jaren een vlucht hebben genomen niet is opgevallen.'

Anis Amri reisde met OV

Eerder was er ophef over Anis Amri, de terrorist die de aanslag in Berlijn pleegde en kort daarna in Italië werd gevonden. Hij bleek met het openbaar vervoer te zijn gereisd. Daarbij is hij toen ook nog even in Nederland geweest. Sindsdien wordt er gekeken door verschillende landen of een ID check nodig is op internationale treinen. 'In de basis, als hij op luchthaven Schiphol zou komen en wil inchecken met een vals opgemaakte boardingcard, zou dat kunnen,' merkt Briedjal op.

Vrij verkeer van mensen en goederen

Vliegtuigmaatschappijen zijn niet verplicht een identificatieplicht te doen. Ze moeten de veiligheid garanderen, maar dat doen ze door middel van fouilleren en scans. In het Schengenverdrag is vrij verkeer van goederen en mensen gewaarborgd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen