Mobiliteit29 okt '17 21:25Aangepast op 30 okt '17 11:17

De wintertijdspits, je kunt de klok erop gelijkzetten

Auteur: BNR Webredactie

De eerste werkweek onder het kille regime van de wintertijd ligt in het verschiet. Meestal is dat 'uurtje vroeger donker' een voorbode voor een extra lange avondspits.

( ANP OLAF KRAAK)

Vorig jaar stond er tijdens de eerste donkere maandagavond van het jaar ruim 300 kilometer file, het dubbele van een normale maandag. Het is eigenlijk vaste prik dat de eerste wintertijdspitsen relatief chaotisch verlopen, zeker bij het vallen van de duisternis. Dat gaat natuurlijk hand in hand met een toenemend aantal aanrijdingen.

Dinsdagavondspits

Ja, het is duidelijk: het fileseizoen is weer begonnen. En als we met zijn allen de maandagse avondspits tot een bevredigend einde hebben weten te brengen, moet de echte vuurdoop eigenlijk nog komen. De VID telde vorig jaar ook een piek op de eerste dinsdagavondspits na het ingaan van de wintertijd. Vorig jaar liep die op tot 556 kilometer, alleen al op de snelwegen.

Traditioneel zijn de eerste 'donkere' woensdag- en vrijdagavondspits redelijk overzichtelijk, maar wees niet verbaasd als de donderdag er nog even een schepje bovenop doet. Zeker als het weer ook nog eens soepel aansluit bij het weinig stralende jaargetijde.

Vroeger licht

De ochtendspits zal naar verwachting niet tot extra problemen leiden: de komende weken is het immers weer ietsje vroeger licht. En daar houden auto's van.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen