Mobiliteit27 okt '17 17:11Aangepast op 27 okt '17 17:36

'Noord-Zuidlijn mogelijk doorgetrokken naar Schiphol'

Auteur: BNR Webredactie

Het nieuwe regeerakkoord vermeldt dat de komende drie jaar 2 miljard euro vrij wordt gemaakt voor verbetering van de mobiliteit, daarna nog eens 100 miljoen structureel. Het doortrekken van de in aanbouw zijnde Noord-Zuidlijn naar Schiphol behoort tot de mogelijkheden. Directeur Hoite Detmar laat aan BNR weten daarover in gesprek te zijn met de luchthaven.

AMSTERDAM - Het station van de Noord/Zuidlijn op het Rokin. Na tien jaar van werkzaamheden gaat de stroomvoorziening aan voor de Noord/Zuidlijn. ANP KOEN VAN WEEL
AMSTERDAM - Het station van de Noord/Zuidlijn op het Rokin. Na tien jaar van werkzaamheden gaat de stroomvoorziening aan voor de Noord/Zuidlijn. ANP KOEN VAN WEEL (ANP)

‘Wij zijn in overleg met Schiphol om te kijken hoe we de verbinding tussen de stad en Schiphol verder kunnen versterken. Het doortrekken van de Noord-Zuidlijn is daar een mogelijkheid voor’, zegt Detmar bij Hemmen.

Lees ook: Noord-Zuidlijn nadert voltooing

Een heel ander plan waar ook al langer naar gekeken wordt is een compleet nieuwe metrolijn, een zogeheten Oost-Westlijn, zegt Detmar. ‘Die dan onder de Overtoom doorgaan en via Badhoevedorp naar een eventuele nieuwe terminal van Schiphol gaan. Dan ontsluit je weer een heel ander gebied dan je met de huidige metro doet. Dat zijn mogelijkheden die verkend worden.'

Op 22 juli 2018 moeten reizigers in ruim een kwartier van noord naar zuid kunnen in de hoofdstad. Dan is de geplande opening van de jarenlang vertraagde oplevering van de omstreden Noord-Zuidlijn. De bouw duurt al ruim 15 jaar, het budget werd met 2 miljard euro overschreden.

Bekijk het eerste deel van het gesprek:

Bekijk het tweede deel van het gesprek:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen