De Nationale Autoshow10 nov '17 13:56Aangepast op 10 nov '17 15:58

'Formule 1 op Zandvoort mogelijk'

Auteur: Judith Laanen

Autosportliefhebbers dromen van een Formule 1-race op het circuit van Zandvoort en misschien gaat het nog gebeuren ook. Er zijn geen 'onoverkomelijke knelpunten', stelt onderzoeksbureau Decisio, die de haalbaarheid onderzocht. De resultaten zijn zojuist gepresenteerd.

Max Verstappen tijdens een demonstratie in zijn Red Bull Racing Formule 1-auto , bij de Jumbo Familie Racedagen op het Circuit Zandvoort.
Max Verstappen tijdens een demonstratie in zijn Red Bull Racing Formule 1-auto , bij de Jumbo Familie Racedagen op het Circuit Zandvoort. (Foto ANP)

Nieuwe pitstraat en tribune

Op technisch, organisatorisch en logistiek vlak zijn er geen knelpunten voor een toekomstige race op het circuit, staat in het rapport. Maar er zijn nog wel 'onzekerheden', met name op het gebied van eisen van de internationale autosportbond FIA en de afdrachten aan de organisatie, Formula One Group. Zo moet het circuit voor tenminste 10 miljoen euro aangepast worden met onder meer een nieuwe pitstraat, tribune en moet de Hugenholtz-bocht heringericht worden.

'Kans op Formule 1 in Zandvoort toegenomen'

Bernard van Oranje, eigenaar van Circuit Zandvoort, zegt dat het circuit een enorme motor voor de omgeving is. 'De bekendheid wereldwijd komt van de Grand Prix van dertig jaar geleden.'

De kans dat de Formule 1 naar Zandvoort kan komen is toegenomen, zegt Van Oranje. 'We hebben nu een business case. Dat is een mooi praatstuk om in bredere zin te praten met partijen die er profijt van hebben en het mogelijk moeten maken.'

20 miljoen voor de rechten

Het organiseren van een mogelijke Grand Prix is niet goedkoop: de rechten voor vijf tot tien jaar alleen al kosten 20 miljoen euro, stelt het rapport. Daartegenover staat een positieve economische impact. Met een race in het laagseizoen kan Zandvoort 32 miljoen euro verdienen, een race in het hoogseizoen zou 28 miljoen euro opleveren. Van beide bedragen zou 26 miljoen naar het circuit vloeien, de overige opbrengsten zijn voor het dorp.

Ondernemers positief

Ondernemers in Zandvoort zijn positief, de vergunningen voor het milieu en het geluid zijn op orde. In 2016 trok het circuit bijna 20 miljoen euro aan bestedingen aan in de gemeente Zandvoort, staat in het rapport.

Het rapport stelt dat verkennende gesprekken met Formula One Group meer duidelijkheid moeten bieden en zijn een belangrijke eerste vervolgstap.

De allereerste race in Zandvoort was in 1948, de laatste in 1985.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen