Mobiliteit11 dec '17 12:16Aangepast op 11 dec '17 14:28

Weeralarm: grootschalige sneeuwval

Auteur: BNR Webredactie

Het KNMI heeft een weeralarm (code rood) uitgeroepen vanwege grootschalige gladheid door sneeuwval. Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden. Ook de luchtvaart ondervindt veel hinder.

( ANP)

De code rood geldt voor het grootste deel van het land. De waarschuwing geldt alleen (nog) niet in Limburg, Groningen, Friesland en Drenthe. Daar blijft tot nader order code oranje van kracht. Op veel plaatsen valt vandaag 5-10 cm. In een strook van Zeeland via het midden naar Overijssel valt plaatselijk mogelijk 10-15 cm. In een deel van Limburg gaat de sneeuw tijdelijk over in regen. Later in de avond trekt de sneeuw oostwaarts, waarbij het ook in Limburg weer gaat sneeuwen. Vannacht verlaat de sneeuw het oosten, maar blijft er kans op gladheid bestaan door sneeuwresten en bevriezing.

De ANWB verwacht een zeer zware avondspits. Weggebruikers moeten oppassen voor gladheid door bevriezing, sneeuwresten en vanaf vanmiddag dus voor verse sneeuw. Rijkswaterstaat adviseerde mensen ook zo mogelijk thuis te werken. De NS heeft zijn dienstregeling aangepast.

Waar sneeuwt het, waar staat het vast?: Volg het op deze weer- en verkeerskaart van Esri

Mensen die nu op hun werk zijn en naar huis willen, krijgen het advies de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Rijkswaterstaat adviseert verder rustig te rijden en de strooiwagens de ruimte te geven.

Ook de komende nacht kan het overal glad worden door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten. Rijkswaterstaat zet voor de gladheidsbestrijding al het beschikbare materieel en personeel in. Naast strooiwagens en sneeuwschuivers worden ook zogenoemde calamiteitenmachines gebruikt. Die bestrijden ijsplaten op de weg met een warme zoutoplossing.

De weg op bij dit weer?: Voorbereiding is alles

NS verwacht problemen

De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te reizen. Het spoorbedrijf verwacht door de sneeuw veel problemen op het spoor. 'Hoe later mensen vertrekken, hoe groter de problemen naar verwachting zullen zijn. Het hangt er vanaf in welk deel van Nederland je bent, maar we roepen mensen sowieso op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan.'

De NS rijdt vandaag met een aangepaste dienstregeling. Er rijden veel minder treinen, die dan ook erg vol zijn.

Luchtvaart

Eindhoven Airport is vanmiddag gesloten vanwege de sneeuwval. Diverse vluchten van en naar het vliegveld zijn geannuleerd, vertraagd of uitgeweken.

Er kunnen op Schiphol minder vliegtuigen landen en vertrekken dan normaal. KLM heeft daarom 143 Europese retourvluchten en tien intercontinentale vluchten geschrapt. Alle passagiers worden omgeboekt. Ook andere luchtvaartmaatschappijen hebben volgens Schiphol diverse vluchten moeten schrappen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen