Mobiliteit14 dec '17 12:55Aangepast op 14 dec '17 13:27

'Geef trekkers snel een kenteken'

Auteur: BNR Webredactie

Landbouwvoertuigen zoals tractoren moeten zo snel mogelijk een kenteken krijgen. Daarvoor pleit brancheorganisatie CUMELA Nederland. Trekkers rijden nu zonder en dat is in strijd met Europese regels.

( ANP)

Een groep boeren met tractoren biedt vandaag een petitie van die strekking aan op het Binnenhof. Alle landen in Europa kennen een kenteken voor landbouwvoertuigen, zegt CUMELA-woordvoerder Hero Dijkema, behalve Nederland. Dat wil niet zeggen dat Nederland tegen de regels ingaat: in het Verdrag van Wenen staat dat landbouwvoertuigen uitgezonderd zijn, alleen maken de meeste landen geen gebruik van die uitzondering.

Verouderd

Die uitzondering komt uit 1952, vertelt Dijkema, en het wordt hoog tijd om er opnieuw naar te kijken: 'Toen zagen landbouwvoertuigen er totaal anders uit dan nu. Die reden niet snel, die waren een stuk kleiner en de moderne landbouwvoertuigen rijden allemaal 40 kilometer per uur of harder. Het gewicht is enorm toegenomen, het verkeer is ook enorm veel drukker geworden en we vinden het niet meer dan deze tijd dat landbouwvoertuigen anoniem, dus onherkenbaar, deelnemen aan het verkeer'.

Veiligheid

Zonder kenteken kan ook de voertuigveiligheid niet worden gegarandeerd, zegt Dijkema. 'Landbouwvoertuigen zonder kenteken worden formeel niet toegelaten tot de weg. Er wordt ook niet op toegezien: de keuring van de voertuigen wordt in Nederland niet gedaan, omdat er geen kentekenplicht is.'

APK

Er gaat al wel iets gebeuren: in 2014 besloot de Europese Unie dat er een nieuwe APK-richtlijn moest komen. Die moet volgend jaar al in werking treden. Tractoren die boven de 40 kilometer per uur rijden zijn dan APK-plichtig. 'Alleen', zegt Dijkema, 'wij weten in Nederland niet welke tractoren harder kunnen rijden dan 40 en daarvoor heb je een kenteken nodig. Dan kun je ook de eigenaar erop aanspreken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen